Jeg er skeiv, og jobber i en veldig mannsdominert bransje og synes det er vanskelig å være åpen på jobb. Jeg liker ikke å skille meg ut, liker ikke å bli stirret på, og jeg er redd for å bli kjent som homse-elektrikeren.

Historien over er skrevet av en bifil mann fra Stavanger og blir lest av Stian ”Staysman” Thorbjørnsen. Fortsatt er det mange i Norge som ikke opplever at de kan leve åpne og gode liv der de bor. Fortsatt forventes det at gutter forelsker seg i jenter og at man kan vite noe om folk basert på hvilket kjønn de har. Mange er redd for å fortelle om sitt liv eller hvem de er på jobb og blir usikre i grupper der de ikke kjenner alle.

–  I Norge er mange rettigheter på plass, men det er langt til likestilling i hodet til folk. Rundt om i landet sitter folk og er usikre på om det er plass til dem, jeg har lyst til å støtte FRI i deres arbeid for et samfunn med plass til alle, forteller Stian Thorbjørnsen, på spørsmål om hvorfor han er med på kampanjen.

Denne våren har FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold samlet inn anonyme historier fra hele landet, fra folk som ikke tør å delta på pride-markeringer. Kjente profiler formidler noen av historiene i korte videoer som skal spres i forbindelse med FRIs pride-festivaler over hele landet. Grunnideen er at de kjente profilene, men også andre, deltar på vegne av en av de som ikke tør eller kan delta på pride og viser sine positive holdninger. Man kan finne en av de innsendte historiene på nettsiden gåformeg.no og velge en person å gå for.

–  I en tid hvor homofile i Tsjetsjenia arresteres og tortureres og vi har nynazistiske grupperinger på fremmarsj her hjemme, håper vi denne kampanje kan vekke folk og fortelle at det er viktig å tydelig flagge positive holdninger, forteller Ingvild Endestad, leder i FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold

Fakta om kampanjen og pride

  • Mer informasjon om kampanjen og alle filmene kan sees på gåformeg.no
  • Natt til 28. juni 1969, på det skeive utestedet Stonewall inn i New York, hadde folk sett seg lei av politiets trakassering av skeive og bestemte seg for å kjempe tilbake. Pride har blitt markert hvert år over hele verden siden den gang.
  • FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold arrangerer pride-festivaler i Bergen, Oslo, Kristiansand, Stavanger, Trondheim og Tromsø.
  • I fjor hadde landets største pride, Oslo Pride, 70 000 deltagere i Pride Park og 30 000 deltagere i paraden.

For mer informasjon om kampanjen eller intervjuavtaler ta kontakt med kommunikasjonsrådgiver i FRI, Arne Andreas Opheim, 45 88 46 40 arneandreas@foreningenfri.no