FRIs solidaritetsfond med 100 000 til nødhjelp

Gir støtte til lhbt-personer, uansett nasjonalitet, som følge av krigen i Ukraina.

Da Russland begynte sin  fullskala invasjon av  Ukraina for litt over en uke siden, gikk FRI, sammen med en rekke lhbt-organisasjoner i Europa sammen for å koordinere støtte. Marna Eide, leder for internasjonal avdeling i FRI, følger opp arbeidet.

‘Utbruddet av krig i Europa berører oss alle, og vi vet av erfaring at lhbt-personer på flukt er særlig sårbare. Lhbt-personer har ofte mindre kontakt med opprinnelsesfamiliene sine. De  flykter derfor alene, med den risikoen det medfører’ forteller Eide.

Europeiske lhbt-organisasjoner har sterke nettverk. Mange møtes jevnlig på ILGA Europe sine årlige konferanser og også gjennom Pride-samarbeid. Det er disse nettverkene som kommer til nytte nå. FRIs leder Inge Alexander Gjestvang er imponert over det han nå ser:

‘Det er flott og rørende å se hvordan –  ikke bare lhbt-organisasjoner men også enkeltpersoner –  i Polen, Slovakia, Ungarn, Romania og Moldova har åpnet sine hjem for lhbt-flyktninger. Akkurat nå er det der folk er, men vi regner med at de etter hvert vil bevege seg videre til andre europeiske land, også Norge. Vi håper at vi vil se den samme solidariteten her’

Ukraina var inne i en positiv utvikling for lhbt-personer, men homo- og transfiendtlighet er fremdeles utbredt, ikke minst i militæret.  Menn mellom 18-60 slipper ikke ut av landet og mange av de som nå flykter fra Ukraina frykter å bli innkalt. Grensepasseringer er en utfordring for transkvinner, som ikke har fått endret juridisk kjønn og som derfor har en M i passet, og også for homofile og transmenn. Eide forteller at mange  er redde for å  havne i militæret. 

‘Vi prøver å hjelpe til så godt vi kan. Det er opprettet midlertidige trygge overnattingssteder både i og utenfor Ukraina som kan ta imot folk. I tillegg utveksles  informasjon om trygge transportruter og trygge grenseoverganger’

FRIs internasjonale solidaritetsfond har støttet ofre for krigen i Ukraina en gang før. Da Russland annekterte Krim og krigen brøt ut i Donbass i 2014 bevilget FRI 25 000 i solidaritetsmidler til lhbt-organisasjonen Insight som etablerte et shelter for flyktninger  i Kyiv. Insight er en av organisasjonene FRI vurderer å støtte. 

‘Lederen i Insight, Olena Shevchenko, er sikkert kjent for flere her i Norge. Hun har vært her mange ganger i forbindelse med Oslo Pride. Insight er aktuelle fordi de har lang erfaring med å gi humanitær støtte til mennesker på flukt, i tillegg når de ut til alle, også lesbiske kvinner og transpersoner’ sier Gjestvang. 

‘Det umiddelbare behovet nå er å få folk ut og å støtte de som er igjen. De trenger penger til transport, mat, medisiner og trygge steder å være’.

Russiske lhbt-personer er også under sterkt press

Krigen berører også lhbt-personer i Russland, der det nå er forbud mot å ytre motstand mot krigføringen. Rommet for ytrings- og forsamlingsfrihet i Russland var allerede svært innskrenket før krigen brøt ut. Menneskerettighetsorganisasjoner, også de som jobber for lhbt-personers grunnleggende rettigheter, har blitt tvunget til å stenge ned i det siste året og fredag innførte Russland et forbud mot å protestere mot krigen. For FRI er det viktig å støtte alle som berøres. 

‘Hvis Putin-regimet erklærer militær unntakstilstand kan vi forvente en strøm av asylsøkere derfra i de nærmeste månedene’ sier Gjestvang.

Til tross for forbud og trussel om fengsling la russiske lhbt-aktivister, med den tidligere lederen av det russiske lhbt-nettverket Igor Kochetkov i spissen, lørdag ut en støtteerklæring med krav om en øyeblikkelig våpenhvile og at russiske tropper trekkes ut av Ukraina. Russiske lhbt-aktivister oppfordrer videre russisk sivilsamfunn til å forene og koordinere innsatsen for å hjelpe alle ofre og understreker fellesskapet mellom lhbt-bevegelsen i Russland og resten av verden.

‘Vår bevegelse har alltid har tatt til orde for alle menneskers rettigheter og verdighet, uavhengig av etnisitet, nasjonalitet, kjønn, tro, seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk’ sto det i erklæringen. 

Gjestvang mener at det er en viktig påminnelse:

‘Aggressiv nasjonalisme har ingen plass i vår bevegelse. Vi håper at alle husker det i tiden som kommer, og at folk i Europa fortsetter å stille opp for hverandre’ 

‘Det blir sikkert aktuelt å ta i mot folk også her i Norge etterhvert. I mellomtiden må vi bidra med nødhjelp til folk der de er. FRI har et godt nettverk og kan få inn midler der det trengs. De som vil gi kan vippse til FRIs solidaritetsfond på  12011 avslutter Gjestvang.

Posted by Foreningen FRI