Boikott VM i Qatar

I går presterte FIFA-president Infantino å uttale at «– I dag føler jeg meg qatarsk. I dag føler jeg meg arabisk. I dag føler jeg meg afrikansk. I dag føler jeg meg homofil. I dag føler jeg meg funksjonshemmet. I dag føler jeg meg som en migrantarbeider, innledet han.» Det gjør det enda tydeligere at FIFA ikke forstår kritikken og problemet med å arrangere VM i Qatar. FRIs landsmøte mener det eneste riktige er å boikotte VM.

Resolusjon vedtatt på FRIs landsmøte 20.11.22

For første gang i historien skal verdensmesterskapet i fotball for herrer arrangeres i Midtøsten, i Qatar. VM i fotball er som oftest en folkefest for veldig mange av oss, og millionvis flokker seg foran tven for å heie på sitt land og lag. En slik folkefest må derimot alltid forutsette frihet, og menneskerettigheter som gjelder alle. Menneskerettigheter kan ikke settes på pause mens vi soler oss i glansen av fotballmål og feiring.

Qatar er et land der over 90% av befolkningen på 2.6 millioner er migrantarbeidere uten statsborgerskap. Migrantarbeidere i Qatar har en tilværelse i landet som er svært preget av et veldig skjevt maktforhold mellom arbeiderne og arbeidsgiverne, som medfører at migrantarbeidere mister kontrollen over sitt eget liv. 

Det er mange som ikke får utbetalt lønn, lever under dårlige boforhold, ikke får skiftet jobb eller forlate landet, som ikke kan fagorganisere seg og derfor ikke har kollektiv forhandlingsrett. Dette gjør det vanskelig å kjempe for bedre arbeidsvilkår. I tillegg er det mange som jobber under farlige arbeidsforhold, blant annet eksponert for ekstrem varme. Når migrantarbeiderne dør avdekkes sjeldent dødsårsakene fordi dødsfallene ikke undersøkes.

Amnesty International, og flere andre, har undersøkt arbeidsforholdene til migrantarbeiderne i Qatar og avslørt systematiske brudd på menneskerettighetene deres. FRI fordømmer hvordan migrantarbeiderne i Qatar blir behandlet i landet på det sterkeste. 

En global ansvarsfraskrivelse, sportsvasking og undertrykkelse av skeive

Selv om aktører som OL, VM og ESC primært profilerer seg som kultur- eller sportsarrangementer med forbud mot å fremme politikk, er arrangementene i seg i høyeste grad politiske. De brukes av myndigheter for å oppnå politisk vinning og reklamere for eget land. Store pengesummer er involvert, mennesker med makt møtes på tvers av landegrenser og vertsland med liten troverdighet når det gjelder beskyttelsen av grunnleggende menneskerettigheter gis mulighet til å skinne uten at kritiske stemmer slipper til. Det tilsynelatende fraværet av politikk er med andre ord i høyeste grad politisk. 

Sodomi og sex mellom menn er kriminalisert i Qatar, og kan straffes med opptil syv år i fengsel under art. 285 i straffeloven. Mange lever derfor i skjul i stedet for å kunne leve ut sin identitet i åpenhet. FNs Arbeidsgruppe for vilkårlige arrestasjoner fortalte i november 2019 at fem personer var fengslet for sodomi på det tidspunktet de besøkte landet, men dette er tallet som var oppgitt av myndighetene, og kunne ikke på uavhengig vis verifiseres.

Human Rights Watch har dokumentert at flere skeive personer overvåkes og arresteres på grunn av deres aktivitet på nett eller i samfunnet. Myndighetene har fortsatt å begrense retten til ytringsfrihet både i lov og i praksis, også for skeive personer. Myndighetene har også ikke innfridd kravet om å garantere for den juridiske sikkerheten til skeive mennesker under fotball-VM, og flere offisielle representanter i landet har aktivt advart skeive å besøke landet. 

FRI har en stolt historie hvor vi står opp med krav i forbindelse med store internasjonale arrangementer. Da OL i Sotsji ble arrangert i 2014 gikk vi sammen med en rekke andre menneskerettighetsaktører for å sette søkelyset på menneskerettighetsbrudd. Vi satte også frem en tydelig forventning om at journalister, norske delegasjoner og andre fra norske sivilsamfunn må være en pådriver for menneskerettigheter og være klar i talen overfor myndighetene i de enkelte landene. Dette gjorde vi også i forbindelse med ESC-arrangementet i Tel Aviv i 2019. 

Derfor mener vi i FRI at: 

  • VM i Qatar må boikottes flere  brudd på menneskerettighetene. 
  • Qatar og FIFA må etablere et helhetlig, og deltakende, program for å sikre kompensasjon til migrantarbeidere som har opplevd menneskerettighetsbrudd fra Qatar ble tildelt VM i 2010 og fremover.
  • Norske organisasjoner som kan påvirke tildelinger av store internasjonale arrangementer må være en tydelig motstander av tildelinger til land som bryter menneskerettighetene. Det forutsettes også at disse organisasjonene er en pådriver overfor internasjonale organisasjoner som FIFA o.l i forbindelse med fremtidige tildelinger.

Posted by Inge